сряда, 28 март 2012 г.

Закон сече гората

Все нямам време да спретна малка статия за измененията в Закона срещу горите, които Емил Димитров, Цеко Минев и тем прочее си завихрят. Сега гледах набързо предложенията за второто четене и те стават още по-страшни. В този смисъл добре е, че има само две четения, защото до третото сигурно нямаше едно дърво да остане. Отварят се сума ти вратички и прозорци. Точно когато си мислиш, че по-лобистки не може да станат, те се превръщат в някакви вредни изчадия. То и аз искам нови лифтове, да се сече и да се ползва гората, ама това да не е пясък да го гребеш? Краде се като за последно.

Предложенията на депутатите и комисията по земеделие и гори за второ четене на закона за горите. Явно в парламента има и по-злонамерени хора, отколкото в министерски съвет, защото техните предложенията са три пъти по-лобистки и по-вредни за горите. Ще им се да си секат на воля, тук няма некомпетентност, а съзнателни действия.

За съжаление развръзката вероятно ще се състои в празничните дни около Великден, така че ако искате, действайте...

сряда, 14 март 2012 г.

Митинг - шествие «Да спасим гората от закона!»

София, Варна, Пловдив и Казанлък протестират заедно на 14 март!!!

На 3 март ви обещахме, че ще направим шествие, независимо от претенциите на общината!


На 14 март ще изпълним това обещание! Тръгваме в 19 ч. отново от НДК, пред пилоните - мястото, което още "помни" нашите песни и "живите дървета", които си направихме! Събираме се между 18:30 – 19:00 часа на 14 март! Маршрутът на шествието e следният! От НДК тръгваме по бул. Витоша стигаме до Съдебната палата. Продължаваме по ул. Алабин до площад "Македония", оттам вървим по Христо Ботев като шествието прераства в митинг на площад Възраждане!

Към протеста ще се присъединят отново Пловдив и Варна!

За София - https://www.facebook.com/events/171968802920080/

Можете да се присъедините към протеста в Пловдив тук: https://www.facebook.com/events/202839403149953/

А ако сте от Варна и симпатизирате на каузата, подкрепете протеста тук: https://www.facebook.com/events/130958407031016/

Ако сте от Казанлък или живеете наблизо, можете също да се включите в протеста. Присъединете се към събитието тук: https://www.facebook.com/events/249299741829825/


Да излезем отново, за да спрем предстоящото второ четене на проекта за промяна на закона за горите! Ако тези лобистки промени се приемат, заменките ще ни се сторят като дребно недоразумение! Защото:

· ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове;

· ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения;

· най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната.

Накратко, ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, нито развитието на туризма и ски спорта, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец!

Нека не позволяваме това!


Да бъдем отново заедно! Повече от преди! Носете си плакати, челници, фенери или чаени свещи в буркан, инструменти. Да бъдем шумни и в добро настроение...

Нека всеки доведе поне 5-ма приятели, за да покажем, че искаме умен бизнес, който да прави пари от запазена природа, не бетон!