вторник, 19 юли 2011 г.

Нов Маршрут за протеста на 21 срещу политическия чадър над ски зона Банско в Национален парк 'Пирин' Nov marshrut na protesta na 21

Нов Маршрут за протеста на 21 срещу политическия чадър над ски зона Банско в Национален парк 'Пирин'

АКТУАЛИЗАЦИЯ НА НАЧАЛНАТА ТОЧКА И МАРШРУТА НА ШЕСТВИЕТО!!!
Тръгваме от стълбите на бившия Партиен дом (срещу Министерския съвет и Президентството), преминаваме покрай делегацията на Европейската комисия в София на ул. „Московска", храм паметника „Александър Невски", Парламента и Софийския университет и ще завършваме до сградата на БНТ на ул. "Сан Стефано".

Начало - 21 юли, четвъртък, 18 ч., площад „Независимост"
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" организира протестно шествие срещу унищожаването на Национален парк Пирин и политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско. То ще се проведе в четвъртък, 21 юли 2011 г., от 18 ч. с начална точка стълбите на бившия Партиен дом, срещу Министерския съвет и Президентството, като ще премине покрай делегацията на Европейската комисия в София на ул. „Московска", храм паметника „Александър Невски", парламента и Софийския университет и ще завърши до сградата на БНТ.

Участниците ще носят чадъри, които символизират политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско и Национален парк Пирин, допуснати както от настоящото правителство, така и от предишните три.

Междувременно природозащитниците подготвиха сигнал до Европейската комисия и ЮНЕСКО по повод скандалната идея на министъра на околната среда и водите Нона Караджова да узакони близо половината от ски зона Банско, която излиза извън концесията на „Юлен" АД в Национален парк Пирин. Освен национален парк, Пирин е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Най-явните и безспорни нарушения, довели до изсичането на близо 650 декара вековни гори в Национален парк Пирин - извън разрешената по концесионен договор площ от близо 995 декара, включват:

1. Изграждането и ползването на ски писти и лифтове (вкл. ресторант с РЗП над 1200 м2 и водоем с обем над 1000 куб. м в м. Бъндеришка поляна), които не са предвидени в плана за управление на Национален парк Пирин (включващ предвижданията на Териториално-устройствения план на ски-зона Банско от 2001 г.) и концесионния договор: ски пистите „Платото 1" (северно от влек „Платото – Тодорка"), „Чалин валог 2" (западна), както и съгласуваните през 2010 г. от министър Нона Караджова ски лифтове „Бъндеришка поляна – Коларски път" (6-седалков) и „Платото – Тодорка" (4-седалков).

2. Изграждането на ски-писти „Шилигарника 2" (№ 10) и „Стражите" (№ 12), както и ски лифт „Железен мост – Платото" (4-седалков) извън обхвата на концесията.

3. Изграждането на всички ски писти и ски пътища без разрешителни за строеж.

4. Изграждането на ски пистите „Банско" (№1), „Бъндерица" (№2), „Балканиада" (№4), „Шилигарник 1" (№ 5), „Юлен" (№8), „Томба" (№9), „Платото 2" (№11), „Чалин валог 1" (№15), без да са спазени изискванията за ширина и минимални изкопни дейности в издадените от МОСВ решения по ОВОС. (Пример - изискване за ширината на пистата „м.Бъндеришка поляна – Тодорка" да не бъде повече от 30 м, а ширината на просеката за лифта да не е повече от 6 м. На практика - ширината на пистата е от 60 до 100 м, моделирани са над 100 декара и 35 000 куб. м., а ширината на лифта е от 15 до 30 м.)

Анализът на коалицията „За да остане природа в България" провери доколко съответното ски съоръжение е предвидено в Плана за управление (ПУ) на Национален парк Пирин и съответно концесионния договор с „Юлен" АД за ски зона Банско, дали са спазени режимите на плана за управление за строителство и условията в решенията по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), с които екоминистерството е съгласувало изграждането на ски съоръженията, както и дали са издадени разрешителни за строеж от Община Банско за изграждането на ски съоръженията и инфраструктурата?

Използвани са географски информационни системи (ГИС), сателитни изображения от Google Earth, карта на зонирането на Национален парк Пирин съгласно Плана за управление на парка, карта и данни за ски съоръженията в ски зона Банско от концесионера „Юлен" АД, концесионния договор и скица на концесията, наличните решения по ОВОС, справка за незаконните сечи в ски зона Банско от дирекцията на Национален парк Пирин и справка за разрешителните за строеж от Дирекция за национален строителен контрол.

Допълнителна информация:
Резюме на анализа за заононарушенията в Пирин

За контакти:
- Петко Цветков, Българска фондация Биоразнообразие, 088 75 222 06
- Константин Иванов, WWF, 0884 514 636

неделя, 17 юли 2011 г.

Шествие за Пирин - 21 юли!

Шествие за Пирин - 21 юли!

21ви юли, ден на политическите чадъри
Винаги си искал да знаеш как функционира един политически чадър?
Чудиш се как се отваря, затваря и шества необезпокояван из държавата ни?

Ела да разберем заедно!

В шествието, с което ще опънем нашите чадъри, за да докажем, че нашите – на гражданите, които искат демократичност, са повече и по-шарени от чадъра, отварян така чевръсто над „Юлен" АД!

Ела с чадъра си, ако смяташ, че има нещо нередно в това „Юлен" – офшорка, престъпваща българските закони вече повече от 10 години – да дарява бензин на полицията в Благоевград!

Ела, ако смяташ, че не е редно един наемател, самонастанил се в чужда собственост, да бъде поощряван за това с промяна в закона, вместо наказан!

Ела с цветен чадър, ако смяташ, че изявленията на премиера, че едно дружество от офшорки, изнасящи капитала от страната ни и нарушаващо нагло българското законодателство като собственика на ски-зона Банско, „работи за БВП и българските пенсионери"(интервю на Премиера във в-к „24 часа").

Ела, ако смяташ, че искаш бизнесът, с който България трябва да се идентифицира, да е законен и уважаващ законите, природата и традиционната ни култура.

Според г-н Борисов, колкото и да е незаконен бизнесът, ако носи някому доходи, страната печелела. Ако е така – от утре можем да настояваме за легализиране на проституцията, нарко-трафика и бизнеса с оръжия. Носят доходи – да. Въпросът все пак, г-н Борисов, понякога е КАК.

Ела, ако смяташ, че реверансът, който Българската държава в лицето на 4 правителства прави към „Юлен" е нерегламентирана държавна помощ и лице на беззаконията на олигархията, която не държи на демокрацията и не разбира смисъла й.

ЕЛА С ЧАДЪРА СИ! ДАЙ НА ТЕЗИ, КОИТО НЯМАТ ПО ЕДИН, ВЗЕМИ СМИСЛЕНИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ И РОЛЕРИТЕ, ЗА ДА ОПЪНЕМ НАШИЯ ЧАДЪР НАД ЗАКОННОСТТА И НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН!

Маршрут: НДК - бул. Витоша - ул. Съборна - бул. Цар Освободител - ул. Московска – площад Александър Невски

Час на тръгване: 21 юли, 18 ч. от пилоните на НДК

Фейсбук адрес на събитието

Шествие ще бъде организирано и във Варна на същата дата. Подробности за мястото и началния час ще дадем тук в най-скоро време.

Ако искаш да организираш шествие или протест и в своя град, моля използвай тази бланка, за да подадеш уведомление до своята община: http://forthenature.org/documents/755

За повече информация и развитие на казуса следете сайта на Коалиция "За да остане природа в България".

Експертен правен анализ на казуса Пирин към настоящия момент: http://forthenature.org/upload/documents/2011/07/Zakonna_li_e_ski-zona_Bansko.pdf

Декларация срещу свалянето от ефир на предаване, което си позволи да коментира скандалния случай със ски-зона Банско: http://forthenature.org/news/2051

Петиция срещу опитите незаконно изсечените гори в Пирин да бъдат узаконени: http://forthenature.org/petitions/16

петък, 15 юли 2011 г.

Марко и Дечо Пора

Марко и Дечо Пора

Дори не предполагах, че вчерашният ми среднощен постинг Цеко и развлекателната телевизия: Една магарешка история ще се окаже толкова актуален. Днес виждам, че темата за тази „магария" е обхванал медиите.

По повод това грубо погазване на принципите на журналистиката Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" излиза с остра и закономерна декларация. Препоръчвам ви да я прочете, много точни констатации се правят в нея. Между другото в нея се казва:

т.нар. шоу на Магарето е изключено от програмата на Нова телевизия поради безпрецедентен натиск от страна на съсобственика на Първа инвестиционна банка /ПИБ/ и ключов инвеститор в ски-комплексите на Банско и Витоша - Цеко Минев, върху ръководството на телевизията. След излъчването на комичен скеч по темата за нарушенията на определения от концесионния договор размер на ски-зона Банско в Национален парк „Пирин," собственикът на ПИБ изтеглил цялата си реклама от националната медия, съобщиха медиите.

Медияпул също публикува Декларацията и информация за "безпрецедентен и циничен икономически натиск за ограничаване на редакционната и творческа свобода в национална електронна медия".

Около половин час по-късно в Днес.бг бива публикувано опровержение на разпространената информация, което можете да прочетете ТУК. Според тази статия:

„Предаването не е свалено. В лятна ваканция е. През есента магарето отново ще бъде на екран", подчерта пред Dnes.bg пиарът на Нова телевизия Даниел Димитров.

Продуцентът Краси Ванков също потвърди, че „На инат" е в лятна почивка и категорично отрече шоуто да е спряно.

„През септември продължаваме. Предвиждаме промени в предаването", заяви Ванков пред Dnes.bg. Tой беше категоричен, че не е получавал нито официално становище на телевизията, нито забележка, нито конкретно мнение на някого за шоуто.

Каква е истината по този случай сигурно никога няма да разберем. Същественото е, че един български плутократ можа чрез огромния рекламен бюджет на банката си да упражнява контрол върху медиите у нас. Както съм писал в "ПИБ, медии и реклама", FIBank е един от трите водещи рекламодатели в страна. Чрез разпределянето на ресурс от около 6-5 милиона на година, те могат да определят дневния ред на обществото. За упражняването на контрол и влияние върху медиите съм писал многократно:
Писмо до RE:TV - Булевард България
За липсата на журналистика
Как Камен ме изнерви или какво ми причиняват поръчковите журналисти
Продължението на моята кореспонденция с Камен Алипиев

Особено красноречив и илюстративен пример за авто редакционна цензура е пресконференцията на Нона Караджвоа, за която има инфо тук: "Лъжите на Нона". Във видеото се вижда, че журналистите, без да знаят, че въпросът за беззаконията в Банско ще бъде засегнат от министъра, задават ad hoc много адекватни въпроси, които не са излъчени по нито една медия.

От всичко това излиза, че независимостта на медиите у нас е доста спорен въпрос. Тя практически отсъства, а посредством рекламата дори ролята на един мега цензур е ненужна – журналистите си има вътрешно вграден „самистоп" („1984", Оруел).

Та единственото, което мога да добавя по повод рекламите, независимте медии и тези „магарии" е един коментар под статията в Медияпул с цитат от Чудомир:
„— Реви, Марко, реви, братко, двама да ревеме! Ти — в обора, аз — на двора, да се радва Дечо Пора!"