петък, 19 ноември 2010 г.

Прозрачен ли е проектът на „Витоша ски”? Карта на съоръжения на Витоша (за сега само съществуващите)

Постоянно получавам отзиви от хора или по някоя медия други се пеняват, че всичко за проекта на „Витоша ски" е прозрачно, че целият проект е публичен, че всичко е в нета и тн. Обаче това, не е истина. Има публикувана една „интерактивна карта" ето тук http://www.obichamvitosha.com/VitoshaProjectMap.swf?width=630&height=750, но тази схемичка е много условна, допуснати са умишлени грешки и от нея не може да се прецени от къде точно ще минават лифтовете, какъв е терена и трасетата на предложените писти и какво ще се промени от новата инфраструктура. За това си направих елементарното усилие да нанеса съществуващите лифтове / влекове на една гугъл карта. На нея всичко се вижда и е ясно, може да се разгледа и терена, да се прецени коректно какъв е наколна и дали ще е удачен за ски писта, щото от всеки баир писта не става. Така че, ако „страхотните поддръжници" на проекта и самият „прозрачен инвеститор" желаят да покажат на нея какво смята да прави „Витоша ски", могат да го нанесат на нея и тогава и аз ще се съглася, че е ясно. Но до тогава... Думи, думи.

Вижте Нова ски зона "Алеко"- Спаси Витоша на по-голяма карта

вторник, 16 ноември 2010 г.

Да си напазаруваш министър или как ските станаха новият любим спорт на държавата

Тези дни се зачетох в една статия с интервю на Свилен Нейков, министър на физическото възпитание и спорта. Ето и линк, ако ви интересува.

Искам да изведа акцентите, които аз съзрях в интервюто. Министърът казва, че от 2011 г. приоритет ще са федерациите, чиито състезатели имат шансове да донесат олимпийски квоти за игрите в Лондон през 2012 г. и да се наредят сред първите 8 в дисциплините си на олимпиадата, тоест това е група от 54 елитни спортисти. Спортовете са били редуцирани според резултатите им от последните 3 олимпиади (Сидни, Атина и Пекин) и тези, които са донесли медали или точки с класирането си в осмицата в дисциплините си, са класирани по-напред.
Останалите федерации – на неолимпийските спортове или тези, които са по-скоро хоби – дартс, билярд и т.н., ще бъдат подкрепени от държавата „морално" (това е доста мехотвроно, но до някъде оправдано), но ще се наложи да кандидатстват за финансиране с изготвени от тях проекти, които ще бъдат разглеждани от специална комисия в министерството и ако получат одобрение, тогава ще им бъдат отпуснати субсидии. Това означава, че без тези проекти те няма да бъдат финансирани от държавата.

До тук добре, звучи разумно и правилно – Олимпиадата е висш форум, който създава положителен имидж на страната и който може да привлече вниманието на младите и на аматьорите.
И стигаме до оксиморона на министъра: „Ще заложим и на някои масови спортове, които имат социално значение - като ски и баскетбол например." От къде да започна. Ските масов спорт?!?!?!? АМА такова никога не е било. Няма как и да бъде. Този спорт е масов само в Австрия, Швейцария и Скандинавските страни. И въобще как може да се слага редом до баскетбола по популярност. Това е пълна лъжа и измислица. Кой нашепва такива простотии на министърчето? Ако логиката е туристическа, тоест, за да развиваме туризмът, е добре да имаме присъствие в ските, то тогава трябва и федерациите по сърф и кайт да бъдат подкрепени. Ето два прекрасни и, забележете, популярни спорта. Те могат да способстват и за развитието на туризма.
А какво е социалното значение на ски спорта? Практикува се от по-малко от половин милион граждани и то средностатистически погледнато и те не повече от 5 пъти на сезон. Настина съм удивен от подобна наглост. България е имала все пак някакви постижения в баскетбола и на Олимпиади и на Световни. В ските? Ами няма покриване. Няма и заетост в този спорт или множество клубове, които да го развиват.
Безспорно умее бай ми ти Цеко да ги работи тези еднодневки на политическата сцена. Едно якенце, една почивчица, екскурзийка на фирмена сметка, ала-бала и готово. Висшият държавен чиновник е омаян и ушит и е готов да пръска държавни средства за ски шанци и частни лифтове, да спонсорира личните клубове на някой президент и тн.
Ще кажете, ама то за шанцата не си прав, тя няма с държавни, ами с европейски. Първо, особена разлика няма, то и дори да дойдат от Европа, пак има и ко-финансиране и второ, ако ще ги инвестираме, по-добре да е разумно тези „евро" средства. Честно да се отбележи, че нямаме тези значими традиции в този спорт, а по-важното е, че трудно ще се доредим до стартове, защото щом има такива шанци в Румъния, Турция, Хърватска, то и от самолет е видно, че в този регион ограниченият пазар на този спорт е наситен. Но Минев знае как да си пробутва идеите и на местна и на международна сцена, пък и да не стане за него все е кяр. Той си промотира комунистическата идея за зимна олимпиада, печели точки пред Международната ски федерация със своите инициативи и тн. Най-многото, което да е излезе е да идат с министъра при главния архитект и той (без да е политическа или изборна фигура) ще им предложи от името на Общината да се апортира някое теренче. Пък той, че не му е ресор това също не го брига. По тази логика излиза, че и ние с моите авери можем да си направим план за космодрум и да идем при главния и той да ни намери теренче, аз разлика не виждам. Ние също можем да го оформим като обществено начинание, от което всички ще печелят, но най-вече „ние" и по-малко „вие".

Сега сериозно. Много обичам ските. Страхотен спорт, мен ме е изградил като личност. Но да се казва, че е значим за обществото колкото баскетбола е лъжа. Иска ми се да по-популярен, но не е. А като се дават пари на „свои" той, СПОРТЪТ с главни букви няма да спечели. Известно ли ви е например, че държавата е основния спонсор на ските? А знаете ли, как и на кой се превеждат тези средства? От една статия пак в Новинар научих, че парите не се дават на федерацията, а на едно ООД, наречено Български Ски Пул ООД, която фирма е и истинския и формален собственик на цялата материална база на федерацията по ски - оборудване, автобуси и т.н. В него съдружници са БФСки и Ски инжинеринг ООД, който е съдружник в Юлен АД. Ама ако не вярвате на мен или на някой вестник (което е логично в нашата стрна), вижте годишните финансови отчети на Български Ски Пул ООД в Търговския регистър. Колкото и да е оскъдна информацията там и ако и да е малко остаряла, става ясно, че спонсорските договори с федерацията са всъщност подписани с ООД-то. Става ясно, че Световната Купа по ски за жени в Банско през 2008г. е била проведена от едно ООД, а не от национална федерация, тоест парите, които държавата е дала за спорта и по-конкретно за това мероприятие (май бяха около 2 мил лева), са отишли в частно дружество. Факт.

Това е незаконно. Защото едно ООД не е спортна организация по чл. 10, чл. 14, ал. 4 и чл. 15, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта. Само спортната организация има право да бъде подпомагана от държавата и общините за извършваните от нея общественополезни дейности. ООД-та обаче не могат. Подобен трансфер абсолютно противоречи на Глава дванадесета ФИНАНСИРАНЕ от закона. Ясно е, че има изградена схема за източване на обществени фондове, но тук трябва човек да има и малко финансово и малко правно образование, за да хване края на тази злоупотреба. Съответно на основание чл. 17в. Министърът на физическото възпитание и спорта трябва да отнеме спортната лицензия, ако констатира, че спортната организация: незаконосъобразно е разходвала средства, предоставени по реда закона за спорта.

Отделно стои въпросът, че за да е Национална спортна организация БФСки трябва да отговаря на изискванията по чл. 15, ал. 2 от Закона за спорта, според който национални са тези организации, в които членуват най-малко две трети от спортните клубове и/или спортните федерации, осъществяващи дейност в съответната предметна област на системата за физическо възпитание, спорт и социален туризъм. Обаче на общото събрание на БФСки присъстват едва половината клубове. Някой юрист ще почне да се заяжда, че това нищо не значило, ама значи. Ясно е, че тази организация е загубила своята национална значимост. Факт.