понеделник, 19 юли 2010 г.

Коментар на Концепция за детско-юношеския алпийски ски спорт в българия

Ще си позволя да направя някои коментари върху „Концепция за детско-юношеския алпийски ски спорт в България - Състояние на масовия ски спорт – Алпийски дисциплини" дело на С. Веселинов, Директор Алпийски ски към БФСки, от дата 26.04.2010.

В анализа още в самото начало се прави логичният извод че: „ниските доходи на населението и високите цени на ски оборудването и материалната база" (предполагам последното е цената на ски картите, иначе става доста йезуитско). Още едно откровение е, че „засилващата се комерсиализация на ски спорта в България" също отблъсква хората. И ако за първото не е много ясно кой точно е виновен, то за последното мисля че БФСки има основна заслуга. Тези две констатации много силно контрастират с пропагандата на някои фанатици, които казват, че хората не карали ски, защото съоръженията били такива или онакива, защо нямало плазми и тем прочие. А ето, че проблем се оказва цената за достъп и прекомерната комерсиализация, наложена от това псевдо ски лоби. Навремето беше важно да си в планината, сега пък е важно с какъв екип караш, едва ли не ще те изгонят ако си докараш шейничка и почнеш да се пързаляш по Бъндеришка поляна, щото там е „по-така".

Още по-силно обвинение към БФСки се отправя и със следната констатация: „разбиване на спортното движение и превръщането му в механичен сбор от клубове и федерации без координация на национално и общинско равнище". Ясно е, че федерацията, вместо да си пуска авто реклами по телевизията, трябва да работи с и ЗА клубовете, да се координира с местната власт и тн. Но и на слепите е ясно, че това точно не се случва, защото банкерите са заети, а техните заместници – некадърни. Според един спортен журналист, клубовете се правили на примадони и тн и те видите ли саботирали инак правилния подход на федерацията. Все пак на мен ми остава горчивото усещане, че има нещо повече в това, защо клубовете така упорито бойкотират БФСки и какво е нейното отношение към проблема. От както следя дейността на тази организация, тя все ми съобщава, че дошли под половината клубове, ама веднъж не казаха какво са направили, за да не става така. Освен това, как може да има спортно движение, когато Банско не иска да седи на една нога с разни малки курортчета, където има една писта. Но е факт, че именно на онези никакви пистета се учат повече български деца, отколкото в хипер-мега курорта.

Четем нататък: „В управлението на материалната база се внедриха изцяло принципите на икономическата ефективност..." е именно „Витоша ски" отне в най-значителна степен възможността на жителите на най-големия град в България (и Бойко Борисов като им продаде общинските лифтове). Техните братя от „Юлен" повлякоха крак цените да се дърпат нагоре. Сега, разбира се че трябва да печелят, но както виждате и техните служители оценяват реално, че не може да говорим за развитието на спорта, без да може децата и най-вече техните родители да си позволят да карат ски. Друго, хубаво е да има световна купа, но мисля, че фокусът отива твърде много в тази посока, а малко се прави за реалното развитие на ски спорта и неговата масовизация. Това, както е видно, не е само мое мнение. Така че как да стане и кое е по-важно? Дори навремето, когато Боровец беше само за чужденци, се провеждаха състезания, затваряха се писти, местното ски училище ползваше базата без пари и тн., а сега "Юлен" иска пари от държавата, за да затвори пистата, за да проведе състезание, което рекламира именно тях самите. На клубовете също не се дават сериозни отстъпки от цената на картите. Освен това, отдавана се забрави принципът, че в планината парите не са водещ фактор. Там на първо място е взаимопомощта, но подобни концепции не се по вкуса на някои. Никой не казва къде аджба е балансът.

В раздел „Извод и препоръки", наред с останалото се прави и следния извод:
Необходима е ефективна работа с деца и юноши в четирите ски центъра - Витоша, Боровец, Банско и Пампорово. Осигуряване на годишен бюджет за всеки център в порядъка на 120 000 - 140 000 лв. Това е възможно при съдействие от страна на МФВС и контакти със собствениците/ концесионерите на центровете за създаване на условия за качествено провеждане на подготовката на състезателите."

Добре, казвам си, при положение че „Юлен" и „Витоша ски" са генетично свързан с БФСки и при положение , че федерацията разполага с бюджет от порядъка на 2 милиона на година, защо това не се случва? Нима даването на пари за реклама преди спортните новините е по-важно? Знам ли? Не съм чул как и къде се провеждат преговори между федерацията и курортите за подобни преференции. ФИС даде 40 000 франка за „Научи се да караш ски", МОН 4 милиона ли, колко, БФСки се задоволи да поддържа мероприятието медийно и най-вече се погрижи парите да идат при „наш'те" хора. Обаче пак се тегли чергата, да излезе така, че държавата хранителница трябва да заделя средства за подобна подготовка, а не федерацията.

Дават се и препоръки за промяна на учебните планове на паралелките по ски в спортните училища, който пък са подчинени на МОН. От своя страна отново е видимо, че БФСки не използва своите лобистки лостове за прокарването на подобни промени, а цели разпределянето на средства към близки до нея фирми.

Казва се също така, че е „нужно спортните училища в градовете Самоков и Чепеларе да актуализират програмите си за обучение и подготовка на състезатели съвместно с Направление Алпийски дисциплини към БФСки". От кого зависи това и защо не е направено? Може би защото тези ски центрове не са свързани с БФСки, защото когато се говори за писта за спускане в България, функционерите на федерацията елегантно забравят за писта „Ястребец" на Боровец или защото вече никой не помни, че и Чепеларе е бил домакин на СК? Съжалявам, но на мен ми звучи тъпо да се каже: „някой трябва да направи ...", а реално именно ти да трябва да го свършиш.

петък, 16 юли 2010 г.

Всичко в името на човека...

По времето на соца имаше един много добър виц:

Началото на 80те години... Класна стая в едно средностатистическо соц училище в новоизграден панален жилищен комплекс на окръжен град. Час по родинознание, присъства комисия инспектори, които оценяват млада, смутена учителка, която обяснява на децата ценностите на социалистическото общество: „Деца, в нашето прогресивно социалистическо общество всичко се прави в името на човека и за негово благо. Той, човекът, е центъра на всички усилия на нашата република, защото всичко се прави за неговото благо и добруване". По средата на урока учителката с ужас вижда, че Иванчо е вдигнал високо ръка и се опитва всячески да и привлече вниманието, но тя се прави на разсеяна, защото знае, че той може да каже някоя голяма глупост, която тотално да провали представянето й. Единият от инспекторите обаче забелязал Иванчо и се обърнал към учителката: „Другарко, вижте какво иска ученикът.". Тя с видимо притеснено излъчване: „Какво има Иванчо?" Иванчо: „Другарко, аз знам името на човека..."

Сегашната ситуация около предложените планове на Витоша много силно ми напомня на онова, май не толкова отминало време. Сега отново всичко се прави в името на човека, но не на Тодор Живков, а на скиора. „Ще направим курорт, голям курорт, с много лифтове и писти." „Ама аз не искам." „Няма не искам, ние го правим за теб."

Странно е, не смятате ли? Всичко се прави в името на скиора, а той все се дърпа. Ето Българката федерация по ски свободен и екстремен стил е против, Българска федерация по катерене и алпинизъм, ски учителите са против, дори ако щете аз, един запален скиор съм против. Защо обаче така? Еми много просто, този курорт не се прави за скиорите, за любителите на този прекрасен спорт, а за да се напълнят гушите на децата на комунистическата номенклатура. Да, същите тези, за които навремето се правеше всичко, сега използват награбеното, за да продължат да правят всичко за себе си. Проектът не е в полза на обществото, а не строго корпоративни и тесен интерес на Цеко Минве и групата около него. За това считам за важно да се знае, че против проекта не са само еколози, но и по голямата част от скиорите от София, както и нейните граждани, тъй като целият план е безумен и не е трудно това да се види, дори и от смешните план схеми, публикувани от „Витоша ски" АД.

сряда, 14 юли 2010 г.

Нов лифт на "Юлен" над Банско скара екоминистерството с природозащитниците

Под заглавие "Нов лифт на "Юлен" над Банско скара екоминистерството с природозащитниците" в. "Дневник" публикува една много интересна информация.

Единственият кратък коментар, който мога да направя е – гледайте и вижте какво ще стане и на други места. Ясно е, че „Юлен" и братята им от „Витоша ски" имат „подходящо лоби" в еко министерството и че могат да прокарат от там каквото си искат с най-безумни и неубедителни аргументи.

Колкото до нуждата или липсата на ОВОС мисля, че нещата са съвсем ясни: подобна оценка трябва да държи сметка за капацитета на едно съоръжение и съответно за броя туристи, които ще навлизат на една територия чрез него. Останалото е абсурдно.

Относно самия подменен лифт – това трябваше да е първата работа при планирането на новата ски зона. Обаче фактът, че не се направи в началото на мен още тогава ми потвърди, че целият проект има други цели и че ще се разгръща във времето. Тоест, новата ски зона е за „висок", а не за масов спорт (подходната кабинка, писта „Томба" и прилежащите лифтове). Старата писта „Балканиада", новите, които последваха и ще следват, посока резерата "Юлен", новата кабинка, която ще се строи и тн, това всичкото е предназначено за обслужване на новия огромен курорт.

Относно замерването на площите, за което съм писал и преди, ясно е, че това може да стане само с гугъл за пет мин, но е ясно и че никой не иска.

Поредният абсурд – с кола до х. „Скакавица”

Спомням си навремето, като основен аргумент за реализацията на изключително спорния и незаконосъобразен лифт на към Рилските езера, беше, че с него ще се намали броят на автомобилите и др. МПС-та, които навлизат на територията на Народен Парк „Рила". Сега същите тези синковци, които ни пробутваха въпросните глупотевини, искат да се разреши достъпът на превозни средства към х. „Скакавица" (първата хижа в България), защото срещали „трудности заради забраната за достъп на автомобили и техника на територията на парка". Така е, като не могат селяните да си паркират таралясника пред заведението, те просто не ходят там. И по-добре. Но интересно ми е друго, как така на много места по света, пък и в България, хижите прекрасно се обслужват било с животинска тяга, било по въздух.

Колкото до аргумента, че видите ли „от години има неизвозен отпадък, което стои като проблем в бъдеще". Извинявайте, този боклук е страничния продукт от функционирането на хижата и цената за неговото извозване и обезвреждане би трябвало да се калкулира в себестойността на туристическата услуга. Освен това той е отговорност и задължение на въпросния „инвеститор" и по закон именно той би трябвало да се грижи, така щото да не се натрупва. Щом имат създадена организация за довеждането на този продукт до горе, така трябва да създадат подобна и за неговото отвеждане. Егати и държавата.

вторник, 13 юли 2010 г.

Евела курорта

Интересна статия прочетох днес. Тя е прекрасно допълнение към предишния ми пост и мисля, че кристално илюстрира отношението на БФСки към отговорностите, които тя има към България и нейния спорт.

Официозът на федерацията – сайтът им, който не е точно техен, ни информира, че на 16 юни 2010 г. състезателите от "А", "В" и "С" националните отбори по ски алпийски дисциплини заминават на подготовка в словенския курорт Марибор.

Не стига това, ами в Марибор се наема постоянна жилищна база. Причината е формулирана така: "улесняване на тренировъчния и състезателния процес, финансово облекчение и поддържане на позитивна нагласа у състезателите". Убийствено. Позитивна нагласа, то направо фен шуй стана тази работа.

Всички знаем, че в Словения няма сняг по това време и не ми е ясно защо трябва чак там да се провеждат тренировките „за подобряване на физическата подготовка". Свършиха ли се фитнесите у нас, че чак там трябва да се ходи? А да, сетих се, те треньорите са словенци. Значи добре, че не са франсета, щото тогава Вал д'Изер не ни мърдаше, пък там трябва да е и по скъпо. Ние Белмекен явно за нищо си го нямаме. Ма то си е така, този рекорден за федерацията бюджет от малко под три милиона лева трябва все за нещо да бъде похарчен, нали така?

Ще потренират в Словения една седмица, пък чак след това ще ги пратим на глетчер, малко да се по пързалят. А като си дойдат у нас ще почиват, то тука условия за друго явно няма. Нищо че цял лифт има опънат в Пирин - Лифтът Църна Могила (официално име лифт "Ледника - Банско", част от база "Академика"), чиято цел е била да се ползват големите преспите май-юни зад Църна могила, на склона на Бански суходол, които понякога са над 300 м дълги. Там са се провеждали тренировките и на националния отбора по ски през 80те.

Нищо, важното е, че националите имат "организирана динамична програма", пък тя федерацията най-добре си зане.