събота, 2 май 2009 г.

Как ще се случи

Без да засягам въпроса за законността на лифта до хижа Рилски Езера, просто искам да взема повод от публикацията, за да направя един тъжен аналог: след като Сергей Дмитриевич Станишев (впрочем след няколко дни той ни е рожденник, да ни е жив и здрав родения на 5 май 1966 г. в гр. Херсон, Украйна, доктор по история – от където и да му е диплома) се качи на Витоша, за да засвидетелствува подкрепата си за проектите там, вече не остана никакво съмнение, че хората около Цеко Минев са си оплели добре работата.
Принципът от Езерата – първо го построяваш, после го пускаш в действие, през това време държавните органи чинно мълчат и си правят пас, а на края са просто „задължени” да го узаконят, ще бъде повторен на Витоша. Така ще стане, няма две мнения. Щом премиера застава зад този проект с глупавите си изказвания "Радвам се, че и Витоша започва да се развива като ски курорт ... За да бъде добър курорт, трябва да се направят следващите стъпки за модернизиране на съоръженията на Витоша". Това ако не е подкрепа?!?! Човека си го каза "Да разбира се. Всичко, което е необходимо, ще направим в рамките на възможностите и задълженията на държавата," за да съдейства, планината Витоша да се "върне" на хората, защото много неща тук са изоставени и занемарени. Каква комунистическа демагогия само.

Но по паметливите от вас помнят, че сценарият е отдавна известен. Станишев вися вече като прани гащи на един лифт, тоест фактът, че той подкрепя съмнителни проекти не е новина. Да припомня само и друго: всичко на Банско също започна в "съмнителните" времена между два парламента след изборите от 17 юни 2001г (процедурата по отдаване на концесия започва при правителството на Костов с РЕШЕНИЕ № 514 на МС от 3.07.2001 г., тоест след изборите, но преди да встъпи новото правителство на Симеон, като приключва на 9.11.2001 г.. Само да добавя, че "публичната" информация за концесията на Юлен на сайта www.nkr.government.bg мистериозно е изчезнала). Ясно е – те знаят как се прави, да му мислим ние.

Дълъг сезон ?!? Кому е нужен?

Под радостното заглавие "СЕЗОНЪТ 2008/2009 ЗАВЪРШИ!" в сайта на Банско ски концесионерът Юлен ни съобщава, че на 12 април е бил последният ден "от още един прекрасен зимен сезон". Хвалбата продължава, като ни информират още, че сме изживели 5 месеца сезон.

Хубаво, така е, пет са месеците, ако и дните реално да са като за под 4, но това не е проблемът. Проблемът е защо ни е "супер мега страшен" курорт, защо ни е цялото това напъване и оране, когато в края на април, при перфектни условия за ски, съоръженията седят и пустеят. Просто на никой не му пука нито за ските, нито за това дали може да се кара, нито за децата и тн.

Винаги съм обяснявал, че в България условия за дълъг ски сезон няма и настоящата ситуация просто го потвърждава, защото дълъг сезон не означава до април, а от Ноември. Много е просто – на много места по света, включително и у нас, може да се кара ски до май. Проблемът е, че през май обаче на хората не им се карат ски. Да, на мен, на шепа хора, влюбени в ските, им се кара целогодишно, обаче на масовата публика през май им се ходи на море, а през ноември и декември на ски, а не като у нас, някъде към Коледа да са първите плахи опити за каране, при това с риск да се претрепеш по оголените камъни. Това факта


Ще кажете – какво гледаш Банско, това е имиджов курорт, за чужденци, там още в края на март вече никой няма. Така е, ами Витоша, нали Цеко Минев много иска да върне децата в планината, защо не им пусне Спас да се забавляват. Знам че на повечето от вас, като гледате уеб камерата на Алеко нещата може да ви се струват неубедителни и въпрки че много хора взират погледи нагоре към планината и виждат как още едно петно се е оголило, истината е различна - на Боби, на Спас и на котвата на Черни Връх условията са прекрасни, с малко пренасяне на сняг и Синята може да се експлоатира, доста е лесно, за Лале не видях.
Само че Цеко Минев и Витоша ски като едни радетели на ски спорта и на децата в планината затвориха всички съоръжения. след края на пролетната ваканция от кумува срама ги пуснаха за Великден и ни обещават, че и празничните майски дни ще ни зарадват.

Простата истина е, че хората не ги е еня, те не търсят устойчиво възвръщане на вложените средства, не се интересуват от клиента си или от популяризирането на спорта. защото всеки може съвсем спокойно да провери (било сам вкъщи с елката, било като подпита някой лифтаджия, било като подразбира нещо от икономика), че един лифт е на печалба от работата си след двайстия клиент с целодневна карта, някой дори и по малко, а влековете след седмия човек. Толкова хора веднага се събират, защото условията наистина са прекрасни, а посетителите на форума на БФССЕС винаги жадни за още. Впрочем така е всяка година, просто ние имам късен сезон - тоест през пролетта винаги остават огромни преспи, удобни за ски и е рядко те да са ограничени преди средата на май, но тогава хората мислят вече за море, както казах.